Personnel


Researchers:


Dr. Giedrė Motuzaitė Matuzevičiūtė 
giedre.motuzaite@gmail.com

Research themes: food history, preparation technology, cultural identity expresses through cooking practises, domestication of plants and animals, beginning of food globalisation. Origins of food production, East-West interaction via Eurasian steppe, Neolithic-Bronze Age in Ukraine – central Asia, palaeoenvironmetal reconstruction, Holocene landscape development, human-landscape interactions, human diet, exchange, environmental adaptation, farming strategies.


PhD students:


PhD student Elina Ananyevskaya
elina_ananyevskaya@hotmail.com

Research interests: zooarchaeology, bioarchaeology, prehistoric archaeology, archaeology of
Kazakhstan, scientific methods in archaeology, stable isotope analysis, ethnography, ancient history. Research methods: zooarchaeological identification analysis and interpretation, stable isotope analysis, archaeological excavation, landscape research.
 
 
 


PhD student Mindaugas Grikpėdis
mindaugas.grikpedis@gmail.com

Research interests: archaeobotany, palaeodiet, introduction of agriculture in Eastern Baltic and Northern Europe, prehistory of Northern Europe,  Eastern Baltic archaeology, cartography, IT application in archaeology, public archaeology.
 
 
 
 
 


PhD student Karolis Minkevičius
karolis.minkevicius@gmail.com

Moksliniai interesai apima tris pagrindines sritis: kraštovaizdžio archeologija – tyrimai, metodai ir teorija, nuo archeobotanikos iki geografinių informacinių sistemų; geležies amžiaus archeologija – Lietuva ir Šiaurės – Vakarų Europa, gyvenviečių tyrimai, žemdirbystės raida, ekonominė ir socialinė dinamika, bendruomenės ir jų socialinė organizacija; kompiuterinių technologijų taikymas archeologijoje – nuo duomenų bazių iki skaitmeninės medijos archeologijoje.
 
 
 


PhD student Auksė Rusteikytė
aukse.rusteikyte@gmail.com

Research themes: food history, palaeodiet, food preparation technology, ancient recipes, food residue analysis, analysis of amourphous charred food remains, experimental archaeology, public archaeology.
Methods: archaeobotany, ancient starch and phytolith analysis, SEM analysis, biomolecular analysis methods in archaeology, ethnography.